Modernistisk kunst i Sitges

Modernistisk kunst i Sitges

Modernistisk kunst i Sitges


Sitges var byen der den store ekspansjonen av den modernistiske bevegelsen startet i Catalonia. De modernistiske prosesjonene som holdes i Sitges for å motta malerier av El Greco er kjente. Disse ble fraktet i en lekmannsprosesjon fra stasjonen til Cau Ferrat .



Modernismen var en kulturell og estetisk strømning som brøt med tidligere bevegelser, og opphøyet naturen og skjønnheten til hverdagslige ting ved å inkorporere nye teknikker som glass og jern. Den hadde forskjellige navn i forskjellige land; Jugendstil i Tyskland og nordiske land, Sezession i Østerrike, Nieuwe Kunst i Nederland, Liberty eller Floreale i Italia, Modern Style i angelsaksiske land og Art Nouveau i Frankrike og Belgia.

Modernismen prøvde å nå alle aspekter av livet, og det er derfor den ga vakre gjenstander så stor betydning. Gi et stort løft til den dekorative kunsten. Det var viktig med flotte stoler, møbler, glass, skjeer, søljer og malerier.

Barcelona er en av de store modernistiske byene, selv om den spredte seg over hele Europa, og var grunnlaget for den nye avantgarden på den tiden for surrealisme.
Fra postimpresjonisme i maleri er det et sammentreff av billedinteressene til de spanske postimpresjonistene (Ramón Casas, Santiago Rusiñol) som er de største eksponentene for denne kunstneriske trenden i spansk maleri.


Santiago Rusiñol var en sann kulturell agitator både for artiklene han publiserte, bøkene han skrev og maleriene han skapte. Hans eget liv var virkelig et vedvarende forsøk på å Épater le bourgeois (å sjokkere de borgerlige eller la dem overraske).

Rusiñol, sammen med resten av Barcelona-modernistene, tok til orde for Sitges' fremgang til modernistisk stjernestatus. Konverterer det til et møtested for bohemlivet og startet begynnelsen på europeisk turisme til Sitges. Foretrukket av mikroklimaet, åpenheten til havet og mentaliteten til innbyggerne.
Det er svært viktige modernistiske arkitektoniske eksempler i Sitges.
Hvis du går gjennom gatene i det historiske sentrum av Sitges og mot Cau Ferrat, vil du kunne glede deg over å møte disse verkene. Her foreslår jeg en modernistisk rute for de modernistiske bygningene og monumentene i Sitges:

  • Josep Miravent i Gatell House (font Llopart) c/ Rafael Llopart 1. Sitges
  • Casa Isabel Ferret Martorell Passeig de la Ribera 29. Sitges
  • Francesc Robert Yarzabal House Passeig de la Ribera 18. Sitges
  • Casa Marina Planas Passeig de la Ribera 17. Sitges
  • Casa Simó Llauradó Passeig de la Ribera 2. Sitges
  • Monument til Greco Passeig de la Ribera/ Carrer de Sant Pau. Sitges
  • Casa Pere Carreras i Robert c/ Francesc Gumà 23. Sitges
  • Antoni Carreras i Robert House c/Francesc Gumà 17. Sitges
  • Casa Manuel Planas i Carbonell c/ Illa de Cuba 21. Sitges
  • Casa Bonaventiura Blai (Villa Avelina) c/ Illa de Cuba 37. Sitges
  • Joan Robert i Brauet House c/ Sant Bartomeu 28. Sitges
  • Villa Remei Avinguda Artur Carbonell 25. Sitges
  • Villa Subur Avinguda Artur Carbonell Sitges
  • Villa Havermann Avinguda Artur Carbonell 11-15. Sitges
  • Bartomeu i Carbonell i Mussons House Plaça del Cap de la Vila 7-8. Sitges
  • Casa Gorgas c/ Major 21. Sitges. Sitges
  • Joaquim Duran i Barraquer House Carrer Major 23. Sitges
  • Gammelt marked. Bacardi House Plaça de l´Ajuntament 11-12. Sitges
  • Monument til doktor Robert Plaça de l Ajuntament. Sitges

Santiago Rusiñol og Prats

Barcelona, 25. februar 1861 – Aranjuez, 13. juni 1931

Han var en katalansk maler, forfatter og dramatiker som kom fra en velstående familie av tekstilindustriister. Santiago Rusiñol studerte ved Barcelona Watercolor Center, hvor han var en av grunnleggerne og var en disippel av Tomás Moragas.
I begynnelsen av karrieren inkluderte han den menneskelige figuren, men senere, påvirket av impresjonistene, fokuserte temaene i arbeidet hans på landskap, portretter og symbolske komposisjoner av modernistisk inspirasjon.
Foreldreløs i en veldig ung alder ble han oppdratt av bestefaren, noe Rusiñol senere reflekterte i L'Auca del Sr, Esteve . Hans bestefar prøvde å innpode ham verdiene respekt, disiplin, en veltenkende holdning og borgerlige verdier, men Santiago Rusiñol var alltid en bohem . En bohem som ikke hadde råd til å være det uten å måtte gå gjennom bohemismens elendighet på den tiden.




Hele livet var han i en konstant kamp med fønikerne som bare verdsatte ting etter prisen, som Den lille prinsen av Antoine de St Exupery påpeker for oss. Rusiñol ble en kjent karakter i Barcelona for sine skikker, måte å kle seg på, frisyre, smak og trassige holdning. I Barcelona vanket han samlingene på Els Quatre Gats -kaféen. Han skrev også for La Vanguardia og L'Esquella de la Torratxa.

Takket være sin sosiale stilling var han i stand til å gjøre flere turer. Han bodde noen år i Paris, Montmartre, hvor han slo seg ned med andre katalanske kunstnere (Ramón Casas og Zuloaga) og hadde lærere som Puvis de Chavannes og Carrière. De eneste verkene han skrev på spansk var Impressions of art og en serie artikler med tittelen Desde mi mill. Zuloaga vekket interessen hans for El Greco .
Cau Ferrat fortjener spesiell omtale. I 1892 kjøpte Rusiñol et fiskerhus og året etter det tilstøtende (fra 1300-tallet). På stedet som ble et resultat av disse to bygningene lot han Francesc Rogent bygge sitt studioverksted. Han kalte henne Cau Ferrat for; Cau som betyr hule hvor poesielskere kunne søke tilflukt og Ferrat for sin samling av smijern. Her hengte han opp maleriene som ble anskaffet i Frankrike av El Greco .

Den offisielle innvielsen 25. juli 1894 (San Santiago) inkluderte en opptreden av Sitges kommunale band.

Oppdatert: 23-09-2024

Hello Homes Sitges - Instagram 1
Hello Homes Sitges - Instagram 2
Hello Homes Sitges - Instagram 3
Hello Homes Sitges - Instagram 4
Hello Homes Sitges - Instagram 5
Hello Homes Sitges - Instagram 6
Hello Homes Sitges - Instagram 20
Hello Homes Sitges - Instagram 21
Hello Homes Sitges - Instagram 22
Hello Homes Sitges - Instagram 23
Hello Homes Sitges - Instagram 7
Hello Homes Sitges - Instagram 8
Hello Homes Sitges - Instagram 9
Hello Homes Sitges - Instagram 10
Hello Homes Sitges - Instagram 11
Hello Homes Sitges - Instagram 12
Hello Homes Sitges - Instagram 13
Hello Homes Sitges - Instagram 14
Hello Homes Sitges - Instagram 15
Hello Homes Sitges - Instagram 16
Hello Homes Sitges - Instagram 17
Hello Homes Sitges - Instagram 18
Hello Homes Sitges - Instagram 19